expoziție foto Sorin Mihăilescu - Contrast în România - Londra   5-6 decembrie 2015

Sorin Mihăilescu – a expus la Londra “Contrast în România”

în cadrul festivalului ”Tradiții Românești în Mișcare - Românca 10 ani” ediția II - Londra, 5-6 decembrie 2015

Articol dedicat Zilei Artei Fotografice Româneşti – 11 Ianuarie 2016 - Revista OK

Sorin Mihăilescu, fondator al Editurii Contrast din Bucureşti şi vicepreşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” condusă de scriitorul Dinu Săraru, este unul dintre acei oameni de cultură al căror destin s-a intersectat, la un moment dat, cu cel al oraşului Piatra Neamţ, marcând jaloane valabile în istoria contemporană.

Astfel, în septembrie 1985, pe atunci doar un tânăr inginer, Sorin Mihăilescu venea în stagiatură la Piatra Neamţ unde continua simbioza între artă şi tehnică începută în anii studenţiei. A urmat cursul Clasei de Artă Fotografică al Şcolii Populare de Artă Piatra Neamţ, clasă condusă la acea vreme de Cornel Miftode, înteme-ietor al celebrei Fundaţii ,,C.M.Imago’’. “A străbătut şantierele Întreprinderii de Construcţii Forestiere de pe plaiurile moldave şi de fiecare dată a avut în drumurile sale un tovarăş de nădejde – aparatul de fotografiat. Sunt convins că dialogul de suflet va fi continuat de Sorin Mihăilescu prin alte spectaculoase fresce ale ţinuturilor de legendă, tradiţiilor şi obiceiurilor lăsate cu sfinţenie de strămoşii noştri, adică alte sclipiri pe tărâmul artei”, afirmă Cornel Miftode, amintindu-şi prima întâlnire cu artistul fotograf.

“Aparatul de fotografiat – nu minte, nu înşală şi nu transfigurează!”

După revoluţie, Sorin Mihăilescu a scris doi ani în presa centrală, găsindu-şi apoi vocaţia şi dedicându-se nobilei arte a tiparului. A fondat Tipografia Contrast, dar nu a uitat prima dragoste… După expoziţia de fotografie artistică “Romania – Beyond the cliché”, de la Londra din mai 2004, Sorin Mihăilescu a ,,recidivat’’ cu o nouă expoziţie, al cărei vernisaj a avut loc în 6 decembrie 2015, la Regent College Wembley, în cadrul Festivalului ,,Tradiţii româneşti’’, organizat de Asociaţia ,,Românca’’, Fundaţia Naţională ,,Nişte ţărani’’ şi Fundaţia ,,C.M.Imago’’. “În patru decenii am străbătut drumuri în istorie, între sat şi oraş, între nou şi vechi, între bun şi rău, între bogaţi şi săraci, între fericire şi eternitate”, afirmă Sorin Mihăilescu. “Şi am avut un prieten care nu m-a trădat niciodată: aparatul de fotografiat. Acesta nu minte, nu înşală şi nu transfigurează. El impune realitatea. Fiecare fotografie spune mai mult decât o mie de cuvinte. Fotografiile reunite în această expoziţie înseamnă drumurile mele şi căutările mele şi idealurile mele, adică o viaţă între alb şi negru. Şi pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, le-am spus simplu: “Contrast în România”. Scriitorul Dinu Săraru, cel pe care îl secondează în conducerea Fundaţiei “Nişte ţărani”, afirmă: “Inginerul Sorin Mihăilescu este şi azi la fel de tânăr şi de inspirat constructor de universuri culturale. Este şi rămâne un împătimit al militantismului pe tărâmul cărţii şi al culturii.” În opinia criticului de artă Alexandra Titu ,”Sorin Mihăilescu dedică această expoziţie evoluţiei civilizaţiei româneşti după evenimentele din 1989. El dovedeşte capacitatea de a manevra un limbaj fotografic subtil, cu pasaje, estompări şi montaje compoziţionale complexe. Prin calitatea efectelor şi simplitatea expunerii mesajului, realitatea se înscrie într-un traseu cultural bine definit”.

La festivalul desfăşurat în capitala britanică, Sorin Mihăilescu a evocat, în cadrul unui simpozion, figura unui geniu al fizicii şi inventicii universale, românul Gogu Constantinescu, care la început de secol XIX avea să uimească lumea întreagă cu teoriile sale legate de sonicitate – forţa vibraţiilor -, de comprimarea lichidelor şi care a cucerit Londra, iar în SUA a colaborat cu binecunoscutul inventator Thomas Edison la realizarea unui aparat care ar înregistra şi transpune o partitură cântată la pian, în note muzicale. Dar, asupra acestui generos subiect vom reveni într-o ediţie viitoare. Organizatorii Festivalului „Tradiţii româneşti”: Ionela Flood, preşedinte ,,Românca Society’’ şi Sorin Mihăilescu – Londra, 06.12.2015 articol realizat de Angela Croitoru cu sprijinul Fundaţiei ,,C.M.Imago”

Galerie
Setări galerie foto